Tüp Bebek Nedir, Kimlere Uygulanır?
Tüp bebek uygulamasını Aydın Tüp Bebek Merkezinde kısaca özetlemek gerekirse, kadın ve erkeğe ait üreme hücrelerinin vücut dışı koşullarda döllenme işlemi diyebiliriz. Bu yöntemde erkek ve kadın üreme hücreleri vücut sıcaklığındaki, uygun bir ortamda 48 saat bekletilir. Bu sürede elde edilen yumurtaların yaklaşık yarısında döllenme oluşur. Bu döllenmiş yumurtalar embriyo (cenin) olarak adlandırılır ve son hedef olan kadın rahmine yerleştirilir.
Embriyolar rahim içerisine rahim ağzından ince bir katater ile yerleştirilir. Bu işlemler sonucu kadınların yaklaşık %50’sinde gebelik oluşur. Ancak bu gebeliklerin bir kısmı düşük ile sonlanır. Tedaviye giren çiftlerin uygulama başına yaklaşık % 40’ında çocukları olur. Bu oran birçok uygulama sonucu % 70 – 80’lere çıkabilir. Geri kalan % 20 – 30’lukgrup modern tıbbın bütün olanaklarına rağmen günümüzde çocuk sahibi olamaz.
Tüp bebek yöntemlerinde çeşitli ilaçlarla (Gonal-F, Puregon, Menogon) kadının yumurtalıklarının uyarılması sağlanır. Yumurtalıkların uyarılmasının amacı, embriyo oluşturmaya aday çok sayıda yumurta elde etmek. Çok sayıda embriyonun rahim içine yerleştirilmesinin (embriyo transferi) gebelik şansını artırdığı görüldü (gebelik oranları, bir embriyo yerleştirildiğinde yaklaşık %10, üç embriyo yerleştirildiğinde ise %40 -50 civarında).
Tüp bebek hakkında genel bilgiler
Tüp bebek, klasik yöntemler ile gebe kalamayan kadınlarda uygulanan bir tedavi şekli.Erkek (sperm) ve dişi (yumurta) döl hücrelerinin laboratuvar koşullarında birleştirilmesi sonucunda oluşan embriyoların, rahime transferi ilkesine dayanır. Laboratuvar koşullarında gerçekleştirilen döllenme, kendiliğinden (in vitro fertilizasyon) ya da insan eliyle, tek yumurta içine tek sperm verilmesi ile (mikroenjeksiyon) sağlanır.
Tüp bebek, önceleri enfeksiyon veya cerrahi işlem sonucunda tüplerinde kalıcı hasar oluşan kadınlarda uygulanmaya başlanmış, kısa bir süre sonra ise, kısırlığa yol açan diğer nedenlerin tedavisinde de kullanılır hale gelmiş. Bugün, endometriozis, nedeni açıklanamayan kısırlık olguları ve erkeğe bağlı kısırlıkta, tüp bebek yöntemleri ile başarılı sonuçlar alınır.
Özellikle son yıllarda uygulanmaya başlanan mikroenjeksiyon, sperm sayısının çok düşük olması ve hatta menisinde hiç sperm olmamasına karşın, testisinde sperm bulunan erkeklerin tedavisinde bir devrim olarak nitelendiriliyor.
Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
Yaklaşık 4 aşamadan oluşan tedavi süreci şöyledir:
- Yumurtalıkların Uyarılması (8-10gün): Günlük yapılan yumurta geliştirici gonadotropin iğneleri sonrası çok sayıda yumurtanın olgunlaştırılıp, yumurta takibi ile belli bir hacme eriştiğinin izlenip, HCG çatlatma iğnesi yapılması
- Yumurtaların Toplanması (OPU) aşaması: Çatlatma iğnesi yapıldıktan 35-36 saat sonra; yumurtalar 5-6 saat açlık sonrası genel anestezi ile vajinal usg eşliğinde iğne ile toplanır.
- Döllenme aşaması: Spermiogram örneği alınıp embriyoloji laboratuarunda mikroinjeksiyon yöntemi (ICSI) ile tek tek döllenme yapılır
- Embriyo transferi aşaması: Oluşturulmuş embriyoların 3-5 gün labaratuar ortamında gelişmesinin izlenip en sağlıklılarının seçilip idrara sıkışık iken rahim içine bir katater yardımıyla enjekte edilmesidir. (Embriyo Transferi)
Embriyo transferinden yaklaşık 10-12 gün sonrası ise herkesin merakla beklediği gebelik testi aşamasıdır ve yapılan tahlillerde güncel tıpın ulaştığı yüksek ihtimallerle normal şekilde 9ay seyredecek bir hamilelik süreci ile bebeğinizi kucağınıza almış olacaksınız.
Tüp Bebek Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?
Uygulanan yöntemler Antagonist protokol, Long protokol, mini-ivf, havuz-pooling, mikroenjeksiyon, mikroçip, taze-fresh ve donmuş-freeze siklüsler, rahim dinlendirme, vitrifikasyon ile yumurta- embriyo dondurma, sperm dondurma, TESE- testiküler sperm ekstraksiyonu, PGT-preimplantasyon genetik tanı, NGS-next generation sequencing, x8000 büyütmeli yüksek büyütmeli dijital görüntüleme mikroskopu ile İMSİ- intrasitoplazmik morfolojik olarak seçilen sperm enjeksiyonu, Co-ionofor, Embrioskop (Sürekli embriyo izleme sistemi) gibi son teknolojilerin kişiye özel yaklaşımlarla kullanılmasıyla başarı oranları artmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları Ortalama Ne Kadar?
Aydın Tüp Bebek Merkezinde Tüp bebek tedavisi fiyatları yapılan yöntemin kişiden kişiye göre farklılıklar göstermesi nedeniyle çiftler için uygulanan yönteme ve kullanılan ilaçların miktarına göre farklılık göstermektedir. Tüp Bebek tedavisi tecrübeli ellerde kolay ve güvenli işlemlerdir. Bu konudaki en doğru ve en net bilgiyi almak için önce doktorunuzu seçip ön muayenenizi olmalı ve daha sonra sorununuza en iyi çözüm önerisini alarak fiyat bilgisine sahip olabilirsiniz.
Çalışma Saatleri
HAFTA İÇI 09:00 – 18:00
CUMARTESI 09:00 – 14:30
PAZAR KAPALI
İletişim
- Güzelhisar, Denizli Blv. No:25/A, 09100 Efeler/Aydın
- 0 530 256 14 74
- dr.tolgaatakul