Aydın Kadın Doğum
Sitemizin bu bölümünde Aydın Kadın Doğum doktorları tarafından hazırlanmış video ve yazılara ulaşabilir, doktorlarımıza soru sorabilirsiniz.
- Beklenen adetin gecikmesi: Düzenli adet gören, üreme çağındaki bir kadında, beklenen adetin gecikmesi çoğunlukla gebeliğin ilk habercisidir.
- Kusma, bulantı: Özellikle sabahları olan, akşama azalan bulantı ve kusmanın yanı sıra; yemek kokularına tahammülsüzlük, normal yiyecekler dışındaki maddelere karşı ( kül, kil, kireç, gibi ) yeme isteği ilk gebelik belirtilerindendir. Bu belirtiler çok hafif olabileceği gibi, gebe kadının beslenmesini engelleyecek kadar şiddetli seyredebilir.
- Vajinal akıntıda artma: Gebelikte östrojen hormonun fazla salgılanmasına bağlı olarak, vajinal akıntı artar. Akıntı, yumurta akı kıvamında ve kokusuzdur.
- Deri renginin koyulaşması: Vücudun ; koltuk altı, yüz, göbek çevresi, meme başı çevresi, göbek altı orta hat gibi bölgeleri hormonların etkisiyle koyulaşır.
- Göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet,
- Sık, idrara çıkma.
- Tükürük salgısında artış.
- Halsizlik, yorgunluk, uykuya eğilim.
Hamilelikte anne ve baba adayının ve onların yakınlarının en çok merak ettiği hususlardan birisi de bebeğin kız mı, erkek mi olacağıdır?
Her şeyden önce şunu hatırlatmak isterim. Annenin cinsiyet tayin eden kromozomları XX, babanın ki ise XY’dir. X ile X birleştiğinde doğacak çocuk XX yani kız, X ile Y birleştiğinde doğacak çocuk XY, erkek olacaktır. Buradan da anlaşılacağı gibi çocuğun cinsiyetini babanın cinsiyet kromozomları tayin etmektedir.
Kız veya erkek olma ihtimali hemen, hemen birbirine eşit denebilir. Erkekler çok az, daha fazla doğmaktadır. Yaklaşık doğan 106 erkek çocuğa karşı 100 kız çocuğu doğmaktadır. Doğacak çocuğun cinsiyeti gebeliğin 10 cu haftasından itibaren anlaşılabilir. Bu biraz da bebeğin pozisyonu ile ilgilidir. Bazen 20-22 haftaya kadar anlaşılamayabilir. Önemli olan aileye doğru bilgi verilmesidir.
Çocuğun cinsiyeti hakkında yanlış bilgi verilmesi sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabilir.
Yapılan incelemelerin sonucunda, X-Ray cihazlarından geçmenin sağlığa herhangi bir zararı olmadığı gösterilmiştir. Bu aletlerin içerisinden geçerken harcanan 2-3 saniyelik zaman diliminde, maruz kalınan radyasyonun normalde maruz kalınandan bir farkı olmadığı ve ancak X-Ray cihazından 1000 kez geçiş ile bir akciğer röntgeni ile maruz kalınan radyasyona benzer oranda maruziyet oluşabileceği belirtilmektedir.
Gebeliğin ilk üç ayında ve son üç ayında 3 kattan daha yüksek binalara merdiven ile çıkmak risk yaratabilir. Eğer düşük riski yoksa, çoğul gebelik değilse, erken doğum ihtimali yoksa merdiven çıkıp inmenin ciddi bir yan tesiri olmaz.
Uzun süre ayakta durmak veya ağır kaldırmak düşük yapma veya erken doğum olasılığını artırabilir. Hamile kadınlar, duruş, denge farklılıkları ve değişen bedenleri özellikleri nedeniyle ağır eşyaları kaldırırken yaralanma riski daha yüksektir.
Genel olarak, hamile kadınların gün boyu zarar görmeden 12-13 kilo veya altındaki eşyaları kaldırabileceği kabul edilir. Ayrıca, bazen 25 kilo ağırlığa kadar olan eşyaları sorunsuz bir şekilde kaldırabilirler. Buna evdeki diğer çocuk veya çocukları da dahildir. Ancak hamile kadınlar diğer çocuklarını kucaklarına alırken bacaklardan kuvvet almalı ve sırtlarını zorlamamalıdır.
Hamileliğin başlangıcında yorgun hissetmek ve normalden daha fazla uyumak normaldir Bunun en önemli nedeni hamilelikle ortaya çıkan hormonal değişimlerdir. Ayrıca, büyüyen rahminize ve dolayısıyla bebeğinize daha fazla kan pompalayabilmek amacıyla kalbiniz daha hızlı ve fazla çalışır. Tüm bu değişimler ve muazzam enerji ihtiyacına bağlı olarak daha çabuk yorulur ve daha fazla dinlenme ihtiyacı hissedersiniz.
Rahim dışında, genellikle tüplerde daha nadir olarak yumurtalık üzerinde, ve karın boşluğunda gelişen gebeliktir. Erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Aksi taktirde gebelik tüpte sürer ve tüpün yırtılması ile sonuçlanır. Dış gebelik, adet gecikmesini takiben gebeliğin 6. ve 12. haftaları arasında karnın bir tarafında başlayan kramp tarzındaki ağrıların bütün karına yayılması, koyu renkli vaginal leke veya açık renkli kanama, bazen bulantı, kusma, halsizlik, omuzlarda ağrı ve bayılma gibi belirtiler verebilir. Tedavide genellikle erken dönemde ilaç tedavisi, geç dönemde ise cerrahi seçilir.
Kadın doğum konusunda deneyimli uzman jinekolog tarafından haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, gerekli teknolojik donanıma sahip kadın doğum kliniğimizde, aileler hastanelerimizden bebekleri ile birlikte mutlulukla ayrılmaktadır.
Kadın Doğum Polikliniğimizde Uygulanan İşlemler ve Tedavi Edilen Hastalıklar
Riskli gebe takibi
Çoğul gebelik takibi
Sezaryen
Ağrısız doğum (Epidural doğum)
Tüm rahim operasyonları
Endometrial biyopsi (Rahim içi örnekleme)
Kısırlık
Ovulasyon takibi
1- Limon, zencefil, lavanta veya nane koklayabilirsiniz.
2- Yarım çay bardağı su içine 2 tatlı kaşığı “elma sirkesi” koyup içersek bulantınızın kalmadığını göreceksiniz.
3- Papatya, zencefil, nane ve limon içeren çaylar içmenizde mide bulantınızı azaltacak veya tamamen kesecektir.
4- Hem içerek hem de kompres yaparak faydası olan “Papatya” suyuna batırdığınız havluyla karnınıza 20 dakika kompres yapabilirsiniz.
5- Nane çayının veya nane yağının dumanını içinize çekmenizin faydasını da mutlaka göreceksiniz.
6- 1 fincan kaynar suya, bir tutam ufalanmış adaçayı koyun, 10 dakika beklettikten sonra içiniz.
7- 1 fincan kaynar suya, bir tutam kuru nane koyunuz, 10 dakika beklettikten sonra içiniz.
8- 1 fincan kaynar suya, bir tuatam kekik koyunuz, 10 dakika beklettikten sonra içiniz.
9- Kekiği toz halinde günde 3 defa 1-4 gram için. Kekik suyuna limon sıkarak da içebilirsiniz.
10- 1 fincan kaynar suya, bir tutam acı pelin bitkisi koyun, 10 dakika bekletin ve balla tatlandırın. Pelin otunu toz haline getirin ve günde 1-2 gram için. Pelin yağı da kullanabilirsiniz.
11- 1 fincan kaynar suya, 1 çay kaşığı toz zencefil koyun, 10 dakika bekletin ve için. Zencefil köklerini kaynatın ve günde 3-4 bardak için.
12- Lavanta yağından günde 3 defa 3,5 damla kesme şekere damlatıp alın.
13- Ihlamuru demleyin ve günde birkaç çay bardağı için.
14- 1 bardak kaynar suya, 2-4 gram anason tohumu koyun, 10 dakika beklettikten sonra içiniz.
Stres gebelikte ayrı ele alınması gereken bir durumdur. Gebelik fizyolojisi içerisinde artan hormon düzeylerine adaptasyon anne adayının daha hassas olduğu moodunun daha değişkenlik gösterdiği bir dönemdir. Anne adayı kolay sinirlenebilir, çünkü gebeliği ile ilgili gelecek kaygıları vardır. Tetkiklerinde basit bir problemin yaşanması bile hem kendisinin hem de onun yanındakilerin moralini olumsuz etkileyebilir. Kolay kırılganlaşabilir, ağlayabilir, sebebini bilemediği bir kaygısı olabilir. Bu dönemler desteğe en fazla ihtiyacının olduğu dönemdir. Stres annenin kendi bakımını azaltmasına, tedavisini aksatmasına, olumsuz koşullarda gereksiz yere kendini suçlamasına sebep olabilir. Bütün bu sebepler nedeniyle aslında kendisi ve ailesi için zevk duyacağı bir dönemde tatsızlıklar nedeniyle anne olabilmenin mutluluğunu hissedemeyebilir.
Sağlık Köşesi
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.